Hisarönü; Hisar Camisi ile Fevzipaşa Bulvarı arasında yer alan bir bölgedir. Zamanında burada bulunan kale nedeniyle eski İzmirliler tarafından "Kale İçi" adıyla da anılan Hisarönü, eşine çok az şehirde rastlanacak, yaşanılası bir güzelliktir.Bölgenin merkezini oluşturan ve Osmanlı süsleme sanatlarının en güze örneklerinin görülebileceği Hisar Camisi, yapıldığından bu yana çekim merkezi olma özelliğini güzümüze de taşımış ve caminin çevresinde oluşan doku hem İzmirliler hem de gezginler için mutlaka görülmesi gerekn farklı bir güzelliğe ulaşmıştır. Hisarönü, insanların hem alışveriş yapacağı, hem karnını doyuracağı hem de hoş zaman geçireceği ama tüm bunları yaarken mutlaka huzur hissedeceği bir dünyadır.
Hisarönü'nün camiden sonraki en önemli yapısı Osmanlı mimarisinin, İzmir'de günümüze ulaşan ender eserlerinden biri olan Kızlarağası Hanı'dır. Han önemli bir turistik çarşıdır. Han içinde ve çevresinde çarpıcı hediyelik eşya satışı yapan dükkanlar, mistik bir atmosfer içinde sunum yapar. Çevredeki Mirkelamoğlu Hani görülecek ilginç yapılardan biridir. Hisarönü; antika'dan başta gümüş olmak üzere her çeşit takıya, eski kitaptan otantik çalgılara, özel dokuma halı türlerinden deri ürünlere kadar her şeyi görebiliceğiniz, etnografik bir müze gibidir. Hisarönü bölgesi; av ve av malzemesi meraklıları için de önemli bir pazardır. Hisar Camisi girişindeki meydan da yer alan çiçek pazarından mevsim çiçeklerinin ve süs bitkilerinin en güzellerini bulabilir, mevsiminde her tür çiçek ve sebze fideleriyle tohumlarını da satın aabilirsiniz.
Hisarönü alışveriş mekanları kadar çok sayıda dinlenme ortamarıyla da çevrilidir. Bu çevre Türk mutfağının eşsiz yemeklerinden birçoğunu tadabilirsiniz. Ev ya da tencere yemeklerinden, her tür kebaba; kumpir, kokoreç, kumru gibi özel tatlardan şambali ve benzeri tatlılara kadar çeşit çeşit lezzet damak tadına önem verenlere sunulur. Bölgedeki bir diğer lezzet ise Türk Kahvesidir. Kahve ocaklarının büyük çoğunluğunda kahve, cezveye konulmadan doğrudan fincanda pişirilir. Güzel bir yemekten sonra otantik ortamlar da içeceğiniz kahve hem çok lezzetli gelecek hem de hoşunuza gidecektir. Türk kahvesinin çifte kavrulmuş ve dibekte dövülmüş olanının yanı sıra sakızlı, çikolatalı, tatlı bademli, hindistan cevizli, kakuleli gibi çeşitleriyle; aklınıza gelebilecek her türlü baharatın da en kalitelisini Hisarönü'den alabilirsiniz.
Hisar Camisi Şadırvanları
Adı geçen Caminin dışında, çiçekçiler içinde bulunan iki şadırvan. Bunlardan cami kapısından girişe göre sol yanda olanı Ahmet Sait Efendi adlı bir kişiye aitken harap olmuş ve 1876 yılında Evliyazade İbrahim Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Diğer şadırvan ise 1883 yılında Bakırcı Mehmet Efendi oğlu Hacı Mahmut Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bu şadırvanlar günümüzde küçük havuzlara dönüştürülmüştür.
Çakaloğlu Hanı
Bölgedeki ikinci bir han olan Çakaloğlu Hanı, form olarak benzeri olmayan bir handır. Yakın zamnlarda restore olmayı bekkleyen hanın tavanında, 1922 İzmir yangınından kalma izleri hala görebilirsiniz.
T.B.M.M. Egemenlik Evi
Bu tarihi taş yapı, yüzyıllar öncesinde aynı noktada bulunan Ok Kalesi'nin yerinde XIX. Yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiştir. 1891 yılından 1980'lerin başına kadar İzmir Belediyesi ana binası olarak hizmet vermiş ve 1991 yılında T.B.M.M Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilerek T.B.M.M Vakfı tarafından koruma altına alınmıştır. 1997 yılından itibaren kültür sanat merkezi olarak hizmet vermeye başlayan yapı 2005 yılı Mart ayında yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir. Daha önceleri İ.B.B. Başkanlık binasında bulunan Çetin Emeç Sanat Galerisi 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren burada hizmet vermektedir. Binada Türk Parlamenterler Birliği ofisi de bulunmaktadır.
Çetin Emeç Sanat Galerisi
T.B.M.M. Egemenlik Evi'nde sanat galerisi. Söz konusu galeri 1987 yılında Konak'taki İzmir Büyükşehir Belediyesi binası zemin katında açılır. Ölümünden sonra gazeteci Çetin Emeç'in adının verildiği galeri uzun yıllar bu mekanda hizmet verdikten sonra 1 Ekim 2006 tarihinde yapılan törenle günümüzdeki yerine taşınır.