Konak

Konak Hakkında


Konak Meydanı günün her saatinde çok hareketli ve renklidir. Meydandaki güvercinlere yem atabilir, tarih içinde İzmir'deki gelişmeyi gösteren taban mozağini ve çeşitli zamanlarda açılan sergileri gezebilirsiniz. Konak Meydanı, ülkemizin en büyük çarşısı olan Kemeraltı'nın da başlangıç noktasıdır. İzmir'in her yerine de burdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Karşıyaka, Bostanlı ve Bayraklı'ya vapurla gidebilmeniz için iskele; Üçyol - Üçkuyular ya da Bornova yönüne giebilmeniz için metro; Şehrin bir çok yerine ulaşmak için otobüs durakları mevcuttur. Bu taşıt araçları ile gereğinde aktarma da yaparak şehrin tüm semtlerine gidebilirsiniz. Konak şehrin gezilmesini sağlayan tur güzergahlarının da başlangıç noktasıdır.

Konak Meydanı bir anlamda İzmir'in kalbidir. Hem İzmir'in yönetim merkezi olması hem de İzmir'in hemen her yerine buradan ulaşılabilmesi Konak'ı bu anlamda oldukça önemli yapan özelliklerdir. İlk Çağ İzmir'in de bu alanın bulunduğu yer iç limanın bir bölümüdür. Günümüz Konak Meydanı'nın güney-batı yönündeki bir noktadan başlayan iç liman, geniş bir kavis çizerek yine günümüzde Hisar Camii'nin bulunduğu bölgede, TBMM Egemenlik Evi'nin bulunduğu noktada son bulur ve kıyı şeridi Bornova Körfezi'ne doğru uzayıp gider. 

Konak Tarihçesi


Timurlenk'in 1402 yılındaki İzmir kuşatmasında, önemli bir bölümü Kadifekale'den getirilen taşlarla doldurulan ve bu dolgu işlemi sonraki yıllarda da süren iç limanın güney batı yönündeki alan günümüzün Konak Meydanı olur. Cumhuriyet'in ilanından sonra bu meydana İzmir Belediye Meclisi kararı ile "Atatürk Meydanı" adı verilir. Bu adın verildiği tarihte Hükümet Konağı, Sarı Kışla ve depolarla çevrili olup merkezinde de Saat Kulesi'nin bulunduğu küçük meydanın denize açık yönünde Konak İskelesi vardır. Ancak yıllar içinde bu çevrenin değişmesi, küçük meydanın Sarı Kışla'nın yıkımasından sonra ortaya çıkan büyük alanın içinde kaybolmasına neden olur. Kışla'nın yıkılmasından sonra "Konak Meydanı" adıyla anılan alan, 2003 yılında yapılan düzenlemeler çalışmasıyla yeni görünüme kavuşur.

 

Konak Gezilecek Yerleri


Saat Kulesi 
Konak Meydanı'nın, tartışmasız odak noktasıdır. Sultan II.Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılına armağan olarak 1901 yılında inşa edilen, 25 metre yüksekliğindeki kulenin mimarı M. Raymond Pére'dir. Kulede kullanılan yeşil ve pembe renkli mermer sütunlar Marsilya'dan getirilir. Sekizgen biçimde inşa edilen ve dört bölümden oluşan kule tabanının dar kenarlarında yer alan ve dörder küçük sütun üzerine oturan, at nalı kemerli sebillerin üçer çeşmesi, kurnası ve ortalarında fıskiyeleri vardır. Platform beyaz mermerden, diğer bölümler ise Denizli yakınlarından getirilen kesme taştan yapılmıştır. Üst bölümde, dış yüzlerde bulunan dört adet saat Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından armağan edilmiştir. Yirmi iki adet dişli çarktan oluşan saatin mekanizması üzerinde 1901 tarihi bulunmakta ve her biri beşer kilogramdan fazla ve çelik haatlarla bağı iki ağırlığın haftada bir yukarı çekilmesinin sağladığı güç ile çalışmaktadır. 1974 yılı depreminde yıkılan, kulenin en üstteki bölümü 1976 yılında onarım görmüştür. Yazıtı olmayan kulenin çanı hala çalışmaktadır. Saat Kulesi, şehrin hemen herkes tarafından kabul edilmiş simgesi haline gelmiştir. İzmir şehrinde fotoğafı en çok çekilen ve önünde en çok fotoğraf çektirilen yapıdır.
Hükümet Konağı 
İzmmir ilinin yönetim merkezi olan yapıdır. İzmir, XIX. Yüzyıl'da, iki kez Aydın Vilayeti merkezi olur ve sonrasında merkez İzmir'e nakledilir. Gümüzdeki Hükümet Konağı yerinde bulunan ve Katipzade Konağı olarak bilinen ahşap yapı vali konağı olarak kullanılmaya başlar. Bölgesinin "Konak" adıya anılması işte bu eski konak nedeniyledir. " Devler dairelerinin bir çatı altında toplanmasını" sağlamak için uygun bir binanın mutlaka yapılmasının gerekliliği düşüncesi ile iyice harap hale gelen Katipzade Konağı yıktırılarak, 1868 yılında yeni Hükümet Konağı'nın yapımına başlanır. Yapının planları Fransız mühendis Rufo tarafından hazırlanır, inşaat nazırlığın ise Salepçioğlu Hacı Ahmet efendi üstlenir. İzmir'de, Napoli tarzıyla döşenen ilk kaldırım, nu nedenle, günümüzdeki Anafartalar Caddesi'nin bu konak yanında kalan giriş bölümünde uygulanır. 1872 yılında tamamlanan ve 1919 yılında İzmir'in işgalini ve 1922 yılında Kurtuluş'u yaşan Hükümet Konağı 1970 yılında yanar ve tamamen yıkılırsa da, ana binası aslına sadık kalarak onarılır. Ancak çevresindeki binalar yıkılarak yerlerine günümzde de kullanılan çok katlı hizmet binaları yapılır. Bu binalarda başta Konak Kaymakamlığı ve İzmir Emniyet Müdürlüğü olmak üzere bir çok kuruluş hizmer vermektedir.
Yalı Camisi
Konak Meydanı'nda, Hükümet Konağı önünde cami. Meydanda adeta bir biblo gibi yer alan yapı "Konak Camisi" olarak da anılır. XVII. Yüzyıl'da aynı yerde yaptırılan medresenin içinde inşa edilmiştir. Bazı kaynaklar yapım tarihi olarak 1752 yılını vermektedir. I. Dünya Savaşı sırasında zamanın İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından onartılmış olan cami, 1964 yılı ortalarında bir kez daha bakıma alınır ve bu bakım sırasında cepheden sökülen orjinal firuze çinilerin yerine daha sonraları Ümran Baradan tarafından yapılan çiniler döşenir.
Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı
Konak Meydanı'nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önündeki bu anıt İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Heykeltıraş Turgut Pura'ya yaptırılmış ve 1974 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açılmıştır. 2003 yılında gerçekleştirilen projesi kapsamında bulunduğu noktadan yaklaşık yirmi metre deniz yönüne alınmıştır. Hasan Tahsin adıyla bilinen gazeteci Osman Nevres ya da Nevres Recep; 1888 yılında Selanik'te doğar ve Paris'te Siyasal Bilgiler Okulu'nı bitirir. Mütareke yıllarında İzmir'e yerleşip, gazete çıkarmaya balayan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 günü, İzmir'e ayak basan işgal askerine ilk kurşunu o atarak, aynı gün şehit edilir.

 

Konak Fotoğrafları


Konak Videoları


Bölgeler

Malzemeler


Hamur Tipi


İçecek


FOTOĞRAF YÜKLE


OTELE MESAJ GÖNDER


MEKANA MESAJ GÖNDER


OTELE MESAJ GÖNDER


GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN


GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN


ÜYE OL


FACEBOOK İLE GİRİŞ TWITTER İLE GİRİŞ

GİRİŞ YAP


FACEBOOK İLE GİRİŞ TWITTER İLE GİRİŞ ÜYE OL