Yeme & İçme

Bekleyiş Sona Erdi ve İzmir Gevreği Coğrafi İşaret aldı!

İzmir Mekan Rehberi     31 Mar, 2022     0 Yorum
İzmir Mekan Rehberi

Artık ‘İzmir Gevreği’ Coğrafi İşaret Tescili aldı. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen müjdeli haberi “Çabalarımız sonuç buldu, mutluyuz” şeklinde paylaştı.

Geçtiğimiz sene mart ayında Türkiye genelindeki simitlerden tat ve biçim olarak farklı olan “İzmir Gevreği” için İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmuştu. Geçtiğimiz eylül ayında “Sonunda tescil aldık. Bu bizleri çok mutlu etti” paylaşımında bulunan İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen müjdeli haberi bu şekilde vermişti.

Peki Bu Gevrek Nereden Geldi!

Türkiye dahil olmak üzere Balkanlar ve Ortadoğu’da yaygın olarak tüketilmekte olan gevrek kelimesi, köken olarak Akatça ‘Öğütmek’ fiilinden türetilmiştir. Arşivlere göre simidin İstanbul’da 1525’den beri tüketildiği bilinmektedir. Üsküdar’da bulunan Şer’iyye Sicili’nde belirtildiği kadarıyla 1593’te gevreğin fiyatı ve ağırlığı tarihte ilk kez standartlaşmıştır. Evliya Çelebi 1630’larda İstanbul’da simit satan 70 işletme olduğunu yazmıştır. Aynı zamanda sanat eserlerinde de görülmüştür. Warwick Goble İstanbul’daki simitçileri 1906 yılında resmetmiştir.Jean Brindesi’nin İstanbul’un günlük yaşamını resmettiği, 19. yüzyıl başlarındaki yağlı boya tablolarında da simitçiler görülmektedir.

“Beklenen Haber” Özgün ve kendine has bir tadı olan ‘İzmir Gevreği’nin coğrafi tescil almasının sektörel olarak memnuniyet yarattığı hakkında konuşan Erişen, lezzet ve üretim açısından gevreğin simitten farklılığı hakkında bilgiler verdi. ‘İzmir Gevreği’ ilk önce pekmez ile sonra ise fırında iki defa pişirilir. Hamur yoğurulduktan sonra sıcak pekmez kazanında bir dakika civarında haşlanıp, kabartılmasının ardından susama bulama ve fırında pişirme aşamaları geliyor. İstanbul’da ise simit üretiminde hamur soğuk pekmez kazanına sokulup sonrasında susamlanarak fırına verilir. Bu şekilde kendine has gevrek ve simit farklılıkları ortaya çıkar. Bununla beraber gevrek, kente ait bir lezzet. Bu kente aitlik hissetmek için burada doğmuş olmanız gerekmez. Bu kenti hisseden ve seven herkes İzmirlidir. Yapmış olduğumuz başvurudan sonra ‘İzmir Gevreği’ tescilini aldık. Şehrin önemli bir değerinin adını koruyacaklarını ve gelecek nesillere taşıyacakları noktalarının altını çizdi.

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar