İzmir Haberleri

Faturanızı Doğru Okumak İçin Hangi Değerlere Bakmalısınız?

İzmir Mekan Rehberi     26 Şub, 2024     0 Yorum
İzmir Mekan Rehberi

Her ay gelen elektrik faturanızda çok sayıda bilgi yer alıyor. Ancak bu bilgiler arasında göz attığımız yalnızca faturada belirtilen tutar ve faturanın son ödeme tarihi oluyor. Peki, elektrik faturanızı doğru okumak için hangi bilgilere bakmalısınız? Faturada yazanlar ve özellikle de kısaltmalar ne anlama geliyor? İşte yanıtlar…

Fatura no, fatura oluştuğunda sistemin verdiği ve ilgili fatura koduna ait olan mali seri numaradır.

Fatura dönemi, faturanın tüketim ölçümünün yapıldığı tarihin belirtildiği alandır.

Sonraki okuma dönemi, sayacınızın bir sonraki dönemde ne zaman okunacağını gösteren alandır.

Tesisat no, tesisat sayacına ait abonelik numarası ile tüketim noktasını gösteren bölümdür.

Sözleşme hesap no, abonelik başlangıcında imzalanan sözleşmenin numarasıdır. Tesisat numarası yerine de kullanılabilmektedir.

İlk endeks, tüketimin ilk okuma tarihindeki değeri ifade eder.

Son endeks, faturadaki ilgili dönemin son okuma tarihindeki değeri ifade eder.

Çarpan, ilk ile son endeks arasındaki farkın çarpıldığı katsayıdır.

Fark, ilk endeks ile son endeks farkının ‘çarpan’ ile çarpılmasıyla elde edilen, ilgili fatura dönemine ait toplam enerji harcamasıdır.

TCKN/ VKN/ Vergi Dairesi abone olan kişiye ait vergi numarası, T.C. kimlik numarası ve vergi mükellefinin hizmet aldığı vergi dairesi bilgisini ifade eder.

EIC Kod, enerji tanımlama kodudur. Bu kod ENTSO-E’ye (Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği) bağlı tüm ülkelerde kullanılır.

Tüketici sınıfı, Serbest tüketici, serbest olmayan tüketici ve son kaynak tarifelerinden elektrik alan tüketici olmak üzere abonenin hangi tüketici sınıfında yer aldığının yazılı olduğu bölümdür.

Abone grubu, tüketicinin kullanım amacına bağlı olarak tarife grubunun gösterildiği akandır.

Ödenecek tutar, fatura tutarına fatura kalemi olmayan diğer bedellerin (damga vergisi, güvence bedeli, yuvarlama, mahsup vs.) eklenmesi ile oluşan tutardır.

Son ödeme tarihi, ilgili faturanın gecikmeye girmeden önceki son ödeme tarihini gösteren alandır. Son ödeme tarihi geçtiğinde fatura gecikmeye girer.

Fatura Ortalama Tüketimi (kWh/gün), elektrik tüketiminin okuma gün sayısına olan oranıdır.

Enerji bedeli, fatura dönemine ait toplam tüketimin ve karşılık geldiği tüm tutarın belirtildiği alandır.

Fatura sorgulama işleminizi internetten online olarak yapabilirsiniz. İzmir’de ikamet eden aboneler olarak İzmir elektrik faturası sorgulama işlemi için gedizperakende.com.tr adresini ziyaret edebilir, site üzerinden fatura sorgulama işleminizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz. 

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar