İzmir Haberleri

Türkiye'ye teslim edilmek üzere ABD'den giysi ve ayakkabı satın alırken doğru beden nasıl seçilir?

İzmir Mekan Rehberi     22 May, 2024     0 Yorum
İzmir Mekan Rehberi

Online alışveriş, hiç olmadığı kadar fazla seçeneği beraberinde getiriyor. Fakat gördüğünüz bir ürünü, ciddi teslimat ve gümrük paraları verip sipariş ettikten sonra üzerinize olmadığını görmek insanı tam anlamıyla hayal kırıklığına uğratan bir deneyim. Özellikle okyanus ötesinden Amerika’dan ya da Çin’den alışveriş yaptığınız durumlarda bu yaşanıyor. Hatta “internette gördüğüm, eve gelen” temalı çok sayıda viral fotoğrafa da rastlıyoruz.

Bu yanılgıların aslında birkaç sebebi var. Bazen tüketiciler bedenlerini tanımıyor ve albeniye kapılarak vücutlarına uygun olmayan kıyafet seçimi yapıyorlar.Bazen de sorun çok daha basit oluyor. Beden farklılıklarını dikkate almamak. Amerika’da kadın, erkek ve çocuk bedenleri Türkiye’dekinden çok daha farklı. Bu nedenle risk almamak için amerika nın kıyafetleri satın alırkenhttps://amerikapostam.com/category/kadin gibi sitelerde verilen beden ölçülerine dikkat etmek çok önemli.

Amerikan Beden Sistemini Anlamak
İzmir Mekan Rehberi

Amerikalıların beden yapıları elbette daha sağlıklı beslenen Türklerinkinden daha farklı. Erkek, kadın ve çocuklarda da bu farklılık geçerli.

Erkek Giyim

Gömlek ve Pantolonlar: Amerikalılar, erkek giyiminde harf ve sayıların bir kombinasyonunu kullanıyor. Örneğin M harfi beden ya da bacak uzunluğunu, 32 rakamı ise bel ölçüsünü ayırt etmeye olanak veriyor.

Gömleklerde ise hem göğüs çevresi (göğsünüzün en dolgun kısmından ölçülür) hem de bel çevresi (doğal bel hizasından ölçülür) ölçülerini bilmek gerekiyor.

Kadın Giyim

Bluzlar ve Elbiseler: Amerikan kadın giyim bedenleri harflerle gösteriliyor (örneğin, S - Küçük, L - Büyük). Elbiseler için göğüs çevresi, bel çevresi ve kalça genişliğinizi bilmek faydalı olur.

Alt Giyim: Amerikan kadın pantolonlarında ve kotlarında bel ölçüsü ve uzunluk için inç ölçü birimi kullanılıyor (örneğin, 30W x 32L). Bu sonuca, belinizi ve bacak iç dikiş uzunluğunuzu (kasıktan istenilen paça ucuna kadar) ölçerek ulaşabilirsiniz.

Çocuk Giyim

Amerikan çocuk giyim bedenleri genellikle yaşa (örneğin, 2T - 2 yaş için) veya yaş ve boya kombinasyonuna göre (örneğin, 10/12 - nispeten uzun boylu 10 yaş için) belirleniyor.

İadeden Kurtaracak Tüyolar

  • Beden Dönüşüm Tabloları: Çoğu online mağaza, Amerikan bedenlerini Türk bedenlerine çeviren dönüşüm tabloları sunuyor. Bu tabloları referans noktası olarak kullanabilirsiniz.
  • Markaya Özgü Beden Rehberleri: Bazı markalar kendi beden rehberlerini sunar, bu rehberler markanın kendine özgü kalıplarını hesaba katarak tüketicilere rehber oluyor.
  • Müşteri Yorumları: Belirli kıyafetlerin kalıpları hakkında fikir edinmek için müşteri yorumlarını okumak faydalı olur. Genellikle “bir beden büyük/küçük alın” tavsiyeleri fikir verir.

 

Online alışverişte sadece yurt dışından değil, yurt içinden alacağınız kıyafetler içinde beden ölçülerinizi bilmeniz daha yararlı olur. Ek olarak mağazanın girdiği ürün özellikleri bölümüne göz atarak kalıplar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ayakkabı Rehberi

Türkiye'de kullanılan metrik sisteminin aksine, ABD ayakkabı bedenleri için tam sayı sistemini kullanıyor. İşte her tüketici grubuna yönelik olarak kullanabileceğiniz ayakkabı numaraları şöyle:

  • Erkek Ayakkabıları: ABD'de erkek ayakkabı bedenleri genellikle US 7'den US 13'e (daha büyük bedenler için daha büyük ayakkabı numaraları var) kadar çıkıyor. Ayakkabı ölçülerinin santimetre (cm) ölçü sistemi kullanan Türk ayak ölçü sistemiyle doğrudan karşılaştırılamayacaklarını eklemek isteriz.
  • Kadın Ayakkabıları: ABD'de kadın ayakkabı bedenleri genellikle US 5 ile US 10 arasında değişiyor. Erkek ayakkabı bedenlerinde olduğu gibi daha fazla seçenek de mevcut.
  • Çocuk Ayakkabıları: Küçük ayaklar için ABD ayakkabı bedenleri genellikle US Youth 10'dan (yürümeye başlayan çocuklar için) US Youth 6'ya (gençler için) kadar değişiyor. "Y" harfi, çocuk bedenlerini belirtmek için numaradan önce kullanılıyor.

 

Ayaklarınızı Tanıyın
İzmir Mekan Rehberi

Online ayakkabı alışverişinde ayaklarınızın gerçek uzunluklarını santimetre (cm) cinsinden bilmek, iade işlemleriyle uğraşmamanız için işe yarar bir ipucu olabilir. İşte ayak ölçüsü almanın pratik ve standart yolu:

  1. Ayakta dururken ayağınızı bir kağıda bastırın.
  2. En uzun parmağınızın (genellikle başparmak) ucundan topuğunuzun arkasına kadar gelen mesafeyi ölçün.
  3. Diğer ayağınız için de aynı ölçümü tekrarlayın. İki ayak arasında boy farklı olabilir, endişelenmenize gerek yok.

Kalıbı Dikkate Alın: Amerikan ayakkabıları bazen Türk ayakkabılarından yarım beden daha büyük veya daha küçük olabiliyor. Seçim yaparken istediğiniz kalıbı göz önüne alın. Emin olmadığınız durumlarda, ekstra rahatlık için bir beden büyük tercih etmek genellikle daha iyi sonuç veriyor.

Genişliği Hesaplayın: ABD ayakkabı bedenleri uzunluğa odaklansa da, bazı markalar daha taraklı ayaklara göre farklı seçenekler de sunuyor. Geniş kalıp ayakkabılar için "W" veya ekstra geniş kalıplar için "WW" gibi işaretlerle bu belli ediliyor.

İç Çamaşırları

Türkiye’de bulunmayan seçenekleri satın almak için iç çamaşırı siparişi de online olarak verilebiliyor. Ancak bu ürünlerde iade şansı olmadığı için seçimi çok dikkatli yapmak şart.

1. Kalça Bedenini Ölçün

Kalçanızı ölçmek için düz bir zeminde ayaklarınızı bir arada tutarak durun. Mezura bandını kalçanızın ve baseninizin en dolgun kısmı çevresine paralel olarak tutarak sarın ve denk gelen rakamı not edin.

2. Bel Bedenini Ölçün

Mezurayı bel çevrenize dolayın ve bunu yaparken vücudunuzla bant arasında bir parmak boşluk bırakın.

3. İç Çamaşırı Bedeninizi Bulun

İnternette herhangi bir site üzerinden bu ölçüleri karşılaştırdıktan sonra ölçünüzü rahatlıkla bulabilirsiniz.

Elbette ölçünüzü ne kadar doğru şekilde alırsanız alın, yine de kalıpların uymaması riski var. Zaman içinde kilonuzda ve bedeninizde değişiklikler olabilir bunları da göz önüne almakta fayda var.

Tüm Risklere Rağmen Yurt Dışı Alışverişi

Yurt dışından alışveriş yapmak, amerikapostam.com gibi adresler sayesinde Türk kullanıcılarının artık daha fazla rağbet gösterdiği bir alışveriş yöntemi haline geldi. Uygun fiyatların yanı sıra Türkiye’de hiç bilinmeyen ya da çok az kişinin bildiği markalara erişmek ve daha fazla çeşit arasından seçim yapmak tüketicileri mutlu ediyor.

Bu avantajlarının yanında gümrük vergileri ve kargo fiyatlarının yüksek olduğunu mutlaka dikkate almak lazım. Bir diğer konu ise dağıtım sürelerinin yurt içi alışverişlere göre çok daha uzun sürmesi. Buna ek olarak üstünüze olmayan ürünlerin iade ve değişimleri biraz daha uğraştırıcı olabiliyor.

Son olarak yurtdışı online alışverişlerde dolandırıcılık riski de her zaman mevcut. Bu nedenle, alışveriş yapacağınız sitenin güvenilir olduğundan emin olmanız şart. Ancak o şekilde beden tablolarını dikkate alıp istediğiniz ürünü sipariş vermelisiniz, bir de elbette ihtiyacınız olması durumunda iade politikalarını gözden geçirmekte fayda var.

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar