Seyahat

Kemeraltı'nın Tarih Kokan Simgesi Abacıoğlu Hani

İzmir Mekan Rehberi     21 Ağu, 2019     0 Yorum
İzmir Mekan Rehberi

Kemeraltı’nın simgelerinden bir tanesi olan Tarihi Abacıoğlu Hanı biraz arada kaldığı için Kemeraltı'nın çok fazla bilinmeyen, fakat içeri girdiğiniz andan itibaren sizi büyüleyen doğal mimarisi ve keyifli yapısıyla öne çıkan çok önemli bir yerdir.

Başdurak Cami'nden, Arasta'ya giden Anafartalar Caddesi'nin sağ tarafında, 919 ve 920. sokaklar arasındaki ada üzerinde bulunan ve ortada bir avlu ve bu avluyu çevreleyen iki katlı dükkânların yer aldığı asimetrik planlı Han düzgün kesme taş, kaba yontma taş ve tuğladan yapılmış bir yapı olan Abacıoğlu Hanı'nın, 18 yy. başında Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, ‘sebze ve meyve hali’ işlevi görürken, diğer taraftan çevre ilçelere yolcu ve yük taşıyan motorlu araçlar için hareket merkezlerinden biri olarak kullanılıyordu. Özgün haliyle dokuz odalı ve yedi alt mahzenli olduğu tahmin edilen yapıdan günümüze, yalnızca kuzeydoğu ve güneybatı kanatları kalmış durumdadır.Hanın bugünkü durumunda, avlunun sağında yedi dükkân bulunmaktadır. Bu dükkânların avluya bakan cephelerinde üstte iki sıra pencere, altta da iki pencere ile bir kapısı vardır. Avlunun sol tarafındaki kuzeydoğu kanadında ise sekiz dükkân bulunmaktadır. Bunların üzeri diğer bölümün aksine kırma bir çatı ile örtülmüştür. Dükkânların üzerinde ikişerli grup halinde on altı pencere sıralanmıştır. Bu dükkânlar içten ahşap döşeme ile iki kat haline getirilmiş, yalnızca biri ortadan bir duvarla ikiye bölünmüştür. Konak Belediyesi'nin hazırladığı cephe düzenleme projeleri kapsamında restorasyonu yapılan ve 'Kentsel İyileştirme Projesi Uygulaması' sonucu, 2007 yılında "Tarihe Saygı / Yerel Ödülü"ne ve yine 2011 yılında da dünya çapında en önemli mimari yarışmalardan biri sayılan Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık yarışmasında en iyi 30 mimari yapı arasına girerek ödüle layık görülen ve Kemeraltı gezisi sırasında güzel bir mola yeri olan han bugün restoran, kafeterya, gümüşçü, halıcı, derici ve çay bahçesiyle turistik alan olarak hizmet vermektedir.

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar